De Australian Labradoodle

In de jaren tachtig, startte de Guide Dogs Association een fok- en onderzoeksprogramma voor allergievriendelijke blindengeleidehonden. Dit was het begin van de Australische Labradoodle met meerdere generaties zoals we die heden ten dage kennen. Deze Australian Labradoodle is begonnen als een kruising tussen een Labrador Retriever en een Standaard Poedel. Honden uit Australië werden gedurende verschillende generaties gekruist met als doel om “multi-generationele” Labradoodles te creëren.

De Australian Labradoodle is in de loop der jaren geëvolueerd. De grondleggers van de Australian Labradoodle, Tegan Park en Rutland Manor, brachten verschillende andere rassen in hun foklijnen van hun Labrador retriever early / Poodle kruisingen, om de beste consistentie in temperament en vacht te bereiken die we vandaag hebben.
•  labrador retriever
•  Poedel (alle maten)
•  Engelse Cocker-spaniël
•  Amerikaanse cocker-spaniël
•  Ierse waterspaniël
•  Curly Coat Retriever

Deze soorten honden zijn samen gefokt om de Australische lijnen van meerdere generaties voort te zetten. De Australian Labradoodle is veel waarschijnlijker niet-verharend en hypoallergeen dan andere soorten Labradoodles, zoals de kruisingen van de eerste a

Deze soorten honden zijn samen gefokt om de Australische lijnen van meerdere generaties voort te zetten. De Australian Labradoodle is veel waarschijnlijker niet-verharend en hypoallergeen dan andere soorten Labradoodles, zoals de kruisingen van de eerste generatie Labrador Retriever / Poedel, of kruisingen van de eerste generatie die zijn teruggefokt naar Poedels. 

Zelfs wanneer de Labrador Retriever/Poedel meerdere generaties wordt gekruist, is het resultaat geen Australian Labradoodle. De echte Australian Labradoodle is het resultaat van zes of meer succesvolle generaties zorgvuldig fokken. Het resultaat is een gezonde, goed geharde hond met een niet-verharende hypoallergene vacht. Allergievriendelijk betekent dat 95% van de mensen met astma en/of allergieën, niet reageert op de huidschilfers of de vacht van de Australian Labradoodle. 

Het kleine percentage mensen die allergisch zijn voor Australian Labradoodles, zijn hoogstwaarschijnlijk allergisch voor hondenspeeksel en reageren over het algemeen op elk hondenras, al dan niet verharend. De Australian Labradoodle is er in drie maten, Standaard (grootste), Medium en Miniatuur (kleinste). Het uiterlijk is hetzelfde voor alle drie de maten. De Labradoodle is een compacte hond die atletisch maar gracieus is en altijd blij lijkt te zijn.

 

 

1. Abrikoos
Deze kleur kan je vergelijken met de binnenkant van een rijpe abrikoos. De kleur kan verschillen van licht tot donker. De kleur van de neus is zwart.

2. Blauw
Wanneer een Australian Labradoodle deze kleur heeft, kan het van donker tot grijzig blauw zijn. Ongeveer te vergelijken met de kleur van olie. Alle blauwharige Australian Labradoodles worden zwart geboren maar hebben wel een blauw/grijze huid.
De blauwe vacht ontwikkelt zich daarna de eerste 3 jaar. Het pigment van de neus is roze, maar wel in dezelfde kleur samenstelling als de vacht.

3. Café
Deze kleur verschilt van melkchocolade tot zilver/beige. Ook deze kleur ontwikkelt zich in de eerste 3 jaar en de neus is bij deze soort roze.

4. Chocolade
Bij de chocolade kleur moet je denken aan de pure, donkere, chocolade. Echte chocolade puppies worden bijna zwart/bruin geboren en houden deze donkere kleur voor de rest van hun leven. De neus is roze.

5. Crème
Deze kleur lijkt het meest op crème met tinten abrikoos en karamel erdoor. Het pigment van de neus is zwart of roze.

6. Kalk
De kalk kleur zit tegen het witte aan, maar je de Australian Labradoodle naast wit houdt zie je dat hij of zij meer een kalk kleur heeft. Het pigment van de neus is roze of zwart.

7. Karamel
Van donker goud tot abrikoos met een egale tint over het hele lichaam. Dat is hoe de karamel kleurige Australian Labradoodle eruit ziet. Ook hier is de neus roze.

8. Lavendel
De lavendel kleur is een gerookt lavandel/bruin uitziende kleur, met een lila kleurige gloed. Lavendelkleurige Australian Labradoodles worden bruin geboren en de kleur ontwikkelt zich in de eerste 3 jaar. Deze kleur zie je zelden.

9. Parchment
Deze kleur is een soort beige die doet denken aan een kop koffie met veel melk. Deze honden worden geboren met een kleur melkchocolade en na één tot drie jaar verandert de kleur in Parchment. De neuzen zijn altijd roze.
kleuren-van-de-australian-labradoodle-kalk

10. Rood
Wanneer je een rode Australian Labradoodle koopt moet hij of zij een egale, dieprode kleur hebben. Een echt rode hond mag niet lichter zijn bij de wortels. Roodharigen kunnen wel oplichten naarmate ze ouder worden. Het pigment van de neus is altijd zwart.

11. Zilver
Deze kleur kan in verschillende kleuren voorkomen. Van licht tot donker. De meeste Australian Labradoodle liefhebbers willen een egale kleur zien, maar dat hoeft niet. Zilveren Australian Labradoodles worden zwart gebeuren en daarna ontwikkelt de kleur zich. De neus is zwart.

12. Zwart
De zwarte Australian Labradoodle moet helemaal zwart zijn. Er mag geen andere kleur in de vacht voorkomen. Ook de neus is zwart.
Wat is Parti en Phantom?
Dit zijn Australian Labradoodles met meerdere kleuren. De parti heeft 50% witte vlekken in zijn vacht en één andere kleur. De phantom heeft meerdere kleuren in de vacht.